کابل ساتا چیست ؟

کابل ساتا یک استاندارد IDE است که برای اولین بار در سال 2001 برای اتصال دستگاه هایی مانند درایو نوری و هارد دیسک به مادربرد منتشر شد. اصطلاح ساتا به طور کلی به انواع کابل ها و اتصالات مربوط به این استاندارد اشاره دارد. این کابل ها برای انتقال داده با نرخ های بالا (از 1.5 تا 6 گیگ در ثانیه) کاربرد دارند.

 

کابل ساتا به عنوان جایگزین PATA، برای اتصال دستگاههای ذخیره سازی داخلی یک کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاههای ذخیره سازی متصل شده به کامپیوتر با استفاده از کابل ساتا می توانند خیلی سریعتر از دستگاه های متصل شده با کابل  PATA، داده ها را انتقال دهند.

کابل های ساتا کابل های طولانی و 7 پین هستند. هر دو انتهای آن مسطح و نازک است که اغلب با زاویه 90 درجه برای مدیریت بهتر کابل ساخته می شوند. یکی از قسمت های انتهایی به یک درگاه در مادربرد متصل می شود که معمولاً دارای ساتا است و دیگری (مانند انتهای زاویه دار) به پشت دستگاه ذخیره سازی مانند یک دیسک سخت ساتا متصل می گردد.

کابل ساتا در موارد زیر کاربرد دارد:

  • رایانه های شخصی
  • سرورهای سطح ورودی
  • سیستم های ذخیره سازی شبکه ای در سطح ورودی
  •  

اتصال هارد دیسک به مادربرد

اولین کاربرد کابل ساتا اتصال یک هارد داخلی به مادربرد کامپیوتر است. میزان انتقال داده ها در کابل ساتا از سرعت خوبی برخوردار می باشد. نسخه 1 کابل ساتا می تواند 1.5 گیگابایت داده را در هر ثانیه انتقال دهد. نسخه 2 کابل ساتا می تواند 3 گیگابایت بر ثانیه منتقل کند. نسخه 3 می تواند 6 گیگابایت بر ثانیه منتقل کند.

هارد دیسک به هارد دیسک

اگر در کامپیوتر خود دو هارد دیسک دارید، می توانید از کابل ساتا برای اتصال این درایوها به یکدیگر استفاده کنید. همچنین می توان درگاه های ساتا را روی هارد دیسک ها تنظیم کرد تا دیسک سخت اصلی و هارد ثانویه را نیز مشخص کرد. این درگاه های ساتا با حرکت دادن یک میله پلاستیکی کوچک از یک پین به دیگری تنظیم می شوند.

 

SATA مخفف چیست؟ و کاربرد آن چیست؟

پورت sata یک استاندارد IDE مخفف عبارت Integrated Drive Electronics می باشد که توسط کابل ها و کانکتورها به دستگاه  های ذخیره سازی اطلاعات و از طرف دیگر به مادربرد وصل می شوند و امکان انتقال اطلاعات و داده ها را فراهم می کند.

منظور از دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات می توان به Hard disk ها، CD drives و DVD drive ها اشاره کرد. این نوع دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات توسط کابل sata به مادربرد وصل می شوند و انتقال اطلاعات و داده ها را انجام می دهند. لازم به ذکر است که پروتکل sata از مجموعه دستورات ATA استفاده می کند. حال ممکن است برایتان سوال پیش آید که اسلات sata چیست؟ اسلات sata برای اتصال کابل sata به motherboard استفاده می شود که این کابل را می توان همراه هارد یا درایو CD و DVD پیدا کرد.

انواع هرکدام چیست و سرعت هرکدام چقدر است ؟

 

کابلها و کانکتورهای درایوهای   SATA فعلی ( مورد استفاده برای هارد درایو های ۳ گیگابیت در ثانیه) می توانند به منظور اتصال دستگاههای  SATA  ۶Gb/s   مورد استفاده قرار گیرد.   SATA-IO استفاده از قطعات با کیفیت را برای اطمینان از یکپارچگی داده­ ها و عملکرد قوی در نرخ انتقال سریع ۶ گیگابایت بر ثانیه (۶Gb/s) را توصیه می­کند. کابلهای موجود در آستانه عملکرد Gb/s 3  امکان دارد عملکرد پایین تر از حد انتظار ۶GB/s   با توجه به افزایش تعداد ارسالهای مجدد را تجربه کنند.

به عبارت دیگر، تا زمانی که شما از کابلهایknock-off  ارزان استفاده نمی­کنید، نباید هیچ تفاوتی بین کابل های جدید و قدیم وجود داشته باشد. ما ترجیح می­دهیم برای تأیید این قبیل ادعاها داده ­های تجربی در اختیار داشته باشیم، بنابراین تصمیم گرفتیم، مجموعه­ای از کابلهای SATA 3Gb/s  را در مقابل کابلهای  SATA 6Gb/s  مورد مقایسه قرار دهیم.

blank blank تفاوت بین انواع کابل های ساتا SATA
Asus SATA 6Gb/s (سیاه) Asus SATA 3Gb/s (قرمز) Asus SATA 3Gb/s (سیاه) Intel SATA 3Gb/s (آبی)
blank blank blank blank

در تصاویر، سیمهای روکش دار sleeved  سیمهای سیگنال هستند، و unsleeved سیمهای لخت بدون روکش ground  هستند.  شما می­توانید ببینید که تمام کابلهای سیگنال مقیاس مشابهی دارند، همچنین  Asus SATA 6Gb/s و Intel SATA 3Gb/s هر دو دارای یک سیم ground  اضافی هستند.  این موضوع به دلایل کارایی نیست، اما در واقع به دلیل طراحی کابل است.  به جای داشتن کابل در یک تکه، این دو کابل بیشتر شبیه دو کابل مجزای با هم ترکیب شده هستند. این موضوع نباید تأثیری بر روی عملکرد آن داشته باشد،

منبع:ekharid.org و ihhco.com